Sparkrav

Eftersom det är nyårsafton vore det kul att skriva en riktigt flärdfull bloggtext…men jag sitter hemma i soffan och jobbar. Även om jag har det ganska trevligt tillsammans med min kille – som också  jobbar – och ett glas vin, så är jag inte på ett särskilt flärdfullt humör. Så här följer ett redigt och näst intill husmoderligt inlägg.

Jag brukar vanligtvis inte syssla med nyårslöften, men inför 2014 har jag bestämt att jag ska försöka leva lite mer sparsamt. Det är väl inte direkt ett löfte, men i alla fall en målsättning. När jag satte mig ner och tänkte igenom vad det är jag egentligen gör med mina pengar så insåg jag snart (nåja, jag visste väl redan från början) att jag lägger väldigt mycket pengar på hud- och hårvårdsprodukter. I stället för alla schampon, krämer och rengöringsprodukter jag vanligtvis använder, ska jag under året som följer övergå till dessa rejäla folkhemsprodukter.

Barnängen barntvål: Det här var min go-to tvål under studietidens knapra år. För 25:- får man ett fempack prima tvål som funkar till både kropp och händer. Tvålen är ovanligt fast och blir inte alls så där geggig som till exempel tvål från Dove blir. Den känns därför väldigt fräsch (jag har annars förstått att många upplever tvål som mindre hygienisk än duschkräm på flaska) och räcker i en oändlighet. Doften är mild och behaglig – ”klassisk tvål” – och får antas vara anpassad till små barnstjärtar. Hett tips för allergiker, alltså! Finns på närmsta ICA.

Barnangen

 

ACO:s bad- och duscholja: Tyvärr har jag satt i system att köpa dyra hudkrämer, använda ungefär en tredjedel av dem, för att sedan tröttna. Jag vill så gärna vara en sådan där kvinna som kliver upp ur ett ångande varmt bad och smörjer in sig med en lyxig kräm, men jag är för rastlös för att bada, och jag ogillar den kladdiga hinna som jag upplever att alla krämer lämnar efter sig. ACO:s bad- och duscholja inhandlas för ungefär en femtiolapp på Apoteket. Den är, förutom prisvärd, oändligt mycket mer effektiv än vanliga hudkrämer jag har testat, och eftersom man använder den i duschen så slipper man det sedvanliga kladdet med att smörja in sig. Eller snarare: Eftersom man använder den i duschen så spelar det ingen roll att det blir lite kladdigt. Första gången jag köpte den här oljan var det för att testa ett billigare alternativ, men nu skulle jag aldrig välja något annat även om jag hade en obegränsad krämbudget. Gud, jag blir helt till mig nu när jag skriver om den; ACO:s bad- och duscholja är verkligen bra på alla sätt!

ACO

 

Fructis schampo och balsam: Hm, okej, jag får väl medge att inget slår Kérastases Nutritive-serie, men av alla billiga schampon och balsam jag testat är Fructis de jag tycker bäst om. De är dryga och habila, och jag gillar verkligen doften. I jämförelse med exempelvis vedervärdiga Elvital från L’Oréal är de närmast att likna vid salongsprodukter; krämiga och rikt löddrande. När jag hade långt hår hade jag nog inte kompromissat på den här punkten, men min nuvarande korta page har ännu ej revolterat.

Fructis

 

Mandelolja: Jag har väldigt känslig hy och har vant mig vid att behöva lägga mycket pengar på både rengöringsprodukter och en massa olika krämer till ansiktet. De senaste tio åren har jag alltid återkommit till Exuviance (även om jag har gjort rätt många avstickare och testat annat). Exuviance är tyvärr ganska dyrt, men billigare hudvårdsmärken är helt uteslutna: Inom ett par dagar blir jag rödflammig, torr och fet om vartannat. Helt ohållbart, alltså. Den senaste tiden har en hel del prisvärda franska märken letat sig hit till våra apotek, men jag har varken hunnit eller orkat botanisera ordentligt bland dem än. Men så slog det mig plötsligt: Mandelolja – jag ska testa mandelolja! Sagt och gjort. Den senaste veckan har jag uteslutande använt mig av mandelolja i ansiktet. Jag börjar med att skölja av ansiktet med ljummet vatten, sedan smörjer jag in mig med olja, för att avslutningsvis skölja ordentligt med ljummet vatten igen. Klart! Ingen vanlig rengöring, inget ansiktsvatten, inget serum, ingen kräm. Det har som sagt bara gått en vecka sedan jag blev en Mandeloljetjej, men hittills är resultatet över all förväntan: Allt smink försvinner i ett nafs, och huden känns len och återfuktad. Oljan jag använder mig av är en kallpressad mandelolja utan tillsatser från Apoteket, och den kostar ungefär femtio kronor.

mandelolja hårvård hudvård skönhet och hälsa


Katarina

Katarina

Jag tillbringar mina dagar med att skriva och redigera text. Jag tycker att det är vackert med det hela och rena, starka och friska. Jag kan inte leva utan mina pärlor, min kashmir och mina oljor.

, , , , , , , , , , , , , ,


12 svar på Sparkrav

 1. Anna
  Anna 1 januari, 2014 at 11:43 f m #

  Katarina! Jag ska åka till Rom i februari, och då ska jag köpa Santa Maria Novellas mandelolja till dig. Den kostar 10 EURO och är sagolik.

  • Katarina
   Katarina 5 januari, 2014 at 5:07 e m #

   Åh, vad lyxigt!

 2. Suss 1 januari, 2014 at 12:02 e m #

  Ett annat spartips: strösocker+olivolja(eller mandelolja)+ ett par droppar eterisk olja ifrån hälsokostbutik= en fantastisk bodyscrub.

  • Katarina
   Katarina 5 januari, 2014 at 5:14 e m #

   Smart! Jag har aldrig riktigt fastnat för just bodyscrubs, men nu blir jag sugen på att ge dem en ny chans.

 3. Birgitta 3 januari, 2014 at 6:15 e m #

  Men – om du ursäktar att en vilt främmande människa lägger sig i dina skönhetsrutiner – är du verkligen helt säker på att mandeloja och vatten tar bort allt smink? Har du testat att gnugga/skrubba ansiktet med en ren tvättlapp i vit frotté urvriden i hett vatten efteråt? Varje gång jag gör det (= varje gång jag tvättar mig) så blir den beige-rosa av sminkrester. Dessutom fungerar det som en mild mekanisk peeling (jo, verkligen) så det är för övrigt mitt bästa spartips.

  • Katarina
   Katarina 5 januari, 2014 at 5:10 e m #

   Birgitta, jag funderade faktiskt över det, men allt smink verkar försvinna. Jag sköljer väldigt noga med vatten både före och efter oljan, och det blir inga spår på handduken när jag torkat ansiktet. Om man vill ha en mer djuprengörande olja verkar ricinolja vara det folk använder, men jag kör nog på med mandelolja så länge jag är nöjd med resultatet. Och självklart får du lägga dig i mina skönhetsrutiner – det är därför vi bloggar!

 4. Therese
  Therese 3 januari, 2014 at 6:44 e m #

  Katarina, jag älskar dina handfasta husmorsinlägg! Det är så redigt och mysigt. Barnängens tvål fanns under hela min uppväxt, så den är jag väldigt förtjust i. Jag skulle till och med kunna tänka mig att testa Barnängens barnschampo i vuxen ålder (jag minns hur det stod ”Lika bra för vuxna!” i ett rosa hjärta på flaskan när jag var liten), jag har så torr hårbotten som freakar ur av för starka saker så det låter som ett snällt alternativ.

  • Katarina
   Katarina 5 januari, 2014 at 5:06 e m #

   Tack Therese! Apropå Barnängens barnschampo så har jag alltid använt det när jag tvättat mina hundar, haha. Hundar brukar vara superkänsliga mot starka parfymer etc. så det borde vara ett gott betyg. Har f.ö. läst att mandelolja är bra mot just torr hårbotten!

 5. Beatrice 10 januari, 2014 at 1:30 e m #

  Katarina, jag älskar också mandelolja just för att den är mjukgörande men samtidigt inte fet. Jag blev inspirerad att testa din rutin nu. Jag märkte att jag fortfarande känner av oljan när jag vaknar på morgonen, den har alltså inte helt absorberats av huden under natten. Kanske tar jag för mycket? På morgonen sköljer du alltså åter bara med vatten? Tar du på ny olja igen då? Jag tyckte inte det behövdes tas på något alls, jag bara sminkade mig och gick iväg, kändes märkligt men ganska bra…hm…

  • Katarina
   Katarina 10 januari, 2014 at 3:32 e m #

   Jag har gått lite på känn. Om huden har känts torr på morgonen har jag smörjt in med mer olja, annars inte. Men jag har aldrig tänkt på att jag skulle vara direkt oljig i ansiktet på morgonen, så ja, kanske tar du lite mycket? Jag tycker att överflödet försvinner när man torkar ansiktet med handduk efter hela rutinen.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Tvålens år | SkönhetskabinettetSkönhetskabinettet - 3 januari, 2014

  […] insåg jag att jag kanske helt enkelt bara ska ge upp det där med att den ska vara fly­tande. Som Kata­rina skri­ver: »Jag har för­stått att många upp­le­ver tvål som mindre hygi­e­nisk än dusch­kräm på […]

 2. Om natten | SkönhetskabinettetSkönhetskabinettet - 28 april, 2014

  […] från Louis Vuit­ton. Men ett sådant inköp vore svårt att för­ena med min ambi­tion att leva spar­samt. Kanske nöjer jag mig med att inspi­re­ras av pyja­ma­sen och sat­sar på något i den här […]

Kommentera