Tvålens år

Jag är så rastlös i väntan på att det nya året ska komma igång – dessa dagar i början på januari känns bara som ett slags limbo och jag längtar till på tisdag när helgerna är slut och 2014 kommer att börja på riktigt.

En rolig grej med 2014 kommer att vara att jag ska fördjupa mig i det här med tvålar. Jag har i många år varit frustrerad över det oerhört dåliga utbudet av flytande handtvål, men för bara någon månad sedan insåg jag att jag kanske helt enkelt bara ska ge upp det där med att den ska vara flytande. Som Katarina skriver: ”Jag har för­stått att många upp­le­ver tvål som mindre hygi­e­nisk än dusch­kräm på flaska” – det har jag också förstått.

Men till skillnad från de slibbiga Dove-tvålarna (de är verkligen läskiga!) var min första kontakt på många år med den hårda tvålen en lycklig historia. Det var extrapris på några av de fina tvålarna från italienska Nesti Dante på Åhléns, och jag slog till på en med den knasiga doften körsbärsblom och basilika, som dock var underbar, och själva förpackningen är fantastiskt och påminner om ett William Morris-mönster jag tycker om.

tvål

Stilleben med fin tvål, hyacint och granatäpplen.

Nu vill jag prova mig igenom Nesti Dante-sortimentet, eftersom jag är mycket nöjd med min första tvål. Den har en jättebra konstistens och har spridit en fantastisk doft i hela badrummet. Härnäst tror jag att det blir persika och melon-varianten – en dag när jag känner för att lyxa till det lite, för ordinarie pris är ungefär 70 kronor, och även om det inte är jättemycket pengar så är det ändå rätt mycket för en tvål, och jag har också en budget att hålla.

Nesti_Dante-Il_Frutteto-Pesca_e_Melone

Jag blir lycklig bara av att titta på dessa fina tvålar.

Innan det blir fråga om sådan lyxtvål ska jag dock använda upp min nyinköpta extrapristvål: Damask rose & musk, från Palmolive. Jag gissar att den här trivsamma vardagstvålen ska utgå ur sortimentet, för man fick tre för en tia på den roliga affären Högalidshallen. Själva tvålarna är vackert rosa och doftar mycket verklighetstrogen ros (musken har jag ännu inte märkt något av) – som mina föräldrars rosenbuskar en varm sensommardag. Ros i sol! Det är en av mina tryggaste, mysigaste dofter.

palmolive tvålBudgetmys.


Therese

Therese

Jag tillbringar mina dagar med att skriva. Jag tycker att det är vackert med kroppar, filmer som utspelar sig på rivieran, tidig renässans och ögonbryn. Jag kan inte leva utan nagellack och tröjor i ull.

, ,


7 svar på Tvålens år

 1. Katarina
  Katarina 5 januari, 2014 at 5:20 e m #

  Jag reser inte utomlands sådär jätteofta, men när jag väl gör det brukar jag alltid köpa med mig tvål hem. Det är alltid jättebilligt, och det är så mysigt att påminnas om resan när man använder tvålen sedan när man kommit hem.

 2. Therese
  Therese 5 januari, 2014 at 5:28 e m #

  Katarina, det är en jättebra idé! Jag ska också börja köpa tvål på resor. Jag är nu, så här några dagar in i tvålens år 2014, väldigt sur över att jag inte köpte en tvål från Santa Maria Novella när jag var i Venedig i somras. Måste åka till Italien snart igen!

 3. Moa 7 januari, 2014 at 6:30 e m #

  Åh, jag som enbart köper hård tvål! Nesti Dante är bra, men väldigt starkt parfymerade. Den senaste tvålen jag köpte (Sardegna) doftade så starkt att den kontaminerade en hel påse kakor, genom plastpåsen, så att de inte gick att äta. Bara genom att ligga bredvid dem i väskan ett par timmar. Får även svår huvudvärk av att ha dem liggande för nära mig, så de är lite som en hyacint på det sättet. Men de ska väl ligga i badrummet förstås!

  Även jag har köpt på mig ett ordentligt lager damask rose & musk! Den finns även som flytande tvål, såg jag. Tyvärr köper jag på mig så mycket tvål att det tar evigheter innan jag kan börja använda dem, men då kan man lägga dem bland lakanen i garderoben så länge.

  Det finns en jättefin enbär & talltvål från tvålmakarna på Öland, det var min senaste bästa tvål! Den luktar verkligen enträ, en svårt underskattad doft i tvålsammanhang. Återförsäljare i Sthlm är tydligen enbart butik Trikolor i gamla stan.

  • Therese
   Therese 8 januari, 2014 at 5:59 e m #

   Oj, ja, jag förstår att en Nesti Dante-tvål kan sabba kakor! Den jag har doftade också extremt starkt i början, men det var jag bara glad över eftersom jag var så himla förälskad i doften (och så är jag nog rätt tålig, så länge den inte är fullständigt bedövande gillar jag även stark hyacintdoft). Nu har min tvål lugnat ner sig. Mina Damask Rose & musk stoppade jag också in i kläd- och lakanskåpet, där det nu doftar underbart.
   Och ah, enbär?! Jag som har börjat känna en dragning till barrträdsdofter. Jag googlade de öländska tvålmakarna nu: deras tvålar ser otroligt goda ut! Jag skulle få lust att bita i dem. De ser ut som fudge!

 4. Caroline 10 januari, 2014 at 10:13 e m #

  Rekommenderar L’Occitanes flytande handtvål med verbena, inte ens om vintern behöver man använda handkräm om man håller sig till den. Helt klart den bästa av alla jag har testat (många!). (Jag föredrar eg hårda tvålar, men den här är så bra att jag villigt bortser från det.)

  • Therese
   Therese 11 januari, 2014 at 5:03 e m #

   Ah! Det har flyttat in en L’Occitane i mitt närmaste köpcentrum, jag ska spana in den.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Savon Royal | SkönhetskabinettetSkönhetskabinettet - 11 januari, 2014

  […] Titta vil­ken tju­sig tvål! Bar­nängen firar 140-årsjubileet av sin fasta tvål med en till­fäl­lig jubi­le­ums­de­sign. Van­ligt­vis är jag inte sär­skilt lätt­för­förd när det gäl­ler spe­ci­alut­gå­vor, design­sam­ar­be­ten och limi­ted edition-grejer (eller retro-design hel­ler, för den delen), men det här är ett jät­tetrev­ligt ini­ti­a­tiv. Och pris­värt – en tvål (125 gram, till skill­nad från den van­liga två­len på 85 gram) kos­tar 12 kro­nor. Jag blev helt till mig och län­sade hyl­lan när jag hit­tade dem på ICA i går. Det är bara den 11 janu­ari, men 2014 är verk­li­gen Två­lens år! […]

Kommentera