Den blommiga klänningen

Det är verkligen självupptaget, men varje gång jag ser den här målningen av Édouard Vuillard tänker jag att den föreställer mig.
the-flowered-dressJag tror att det är för att jag brukar ha håret så där i en boll i nacken ibland, och för att jag skulle vilja ha den där klänningen. Förutom sommartid (då jag brukar ha blommiga 1990-talsklänningar med bortsprättade axelvaddar från Beyond Retro) brukar jag nästan aldrig ha på mig kläder med mönster. 95% av alla plagg jag äger är enfärgade. Jag vet inte om det beror på längtan efter våren, men jag känner en oerhörd drift att skaffa mönstrade kläder. I förrgår köpte jag en blommig omlottklänning på rean och trots att jag egentligen är mycket ambivalent till att bära blommigt mitt i vintern tror jag att det var ett bra köp.

Vuillards målning heter ”Den blommiga klänningen”, men jag föreställer mig att mönstret inte alls föreställer blommor, utan blad av krukväxten monstera. Jag föreställer mig även att de inte alls är mintgröna, som på bilden, utan vita, och att det gröna beror på ljuset – hela rummet är ju grönt. Gud vad jag vill ha den där klänningen.


Therese

Therese

Jag tillbringar mina dagar med att skriva. Jag tycker att det är vackert med kroppar, filmer som utspelar sig på rivieran, tidig renässans och ögonbryn. Jag kan inte leva utan nagellack och tröjor i ull.

, , ,


6 svar på Den blommiga klänningen

 1. Katarina
  Katarina 10 januari, 2014 at 9:46 e m #

  Fin målning och fin klänning! Påminner den (klänningen, alltså) inte lite om Bottega Veneta-klänningen du skrev om tidigare (http://skonhetskabinettet.se/2013/05/18/under-vulkanen/)? Jag får lite samma känsla av dem i alla fall.

  • Therese
   Therese 11 januari, 2014 at 5:00 e m #

   Ah, ja, jag tänkte också på den klänningen. Uppenbarligen behöver jag ju en klänning av den här typen! Det känns lite spännande, eftersom jag tror att det kommer att göra mig lite till en ny person: lite mer bohemisk, föreställer jag mig. På ett stilfullt, franskt sätt.

 2. Anna
  Anna 10 januari, 2014 at 10:54 e m #

  Nu får du inte lov att bli arg, men jag tycker att kvinnan påminner mer om din syster än dig.

  • Therese
   Therese 11 januari, 2014 at 5:01 e m #

   Jag blir inte arg, jag inser att du har rätt :) :/

 3. Beatrice 13 januari, 2014 at 12:17 e m #

  Det påminner om din syster fast i din klänning!

  • Therese
   Therese 13 januari, 2014 at 1:23 e m #

   Exakt! Men är jag då på någon annan målning, i min systers klänning? Och vilken klänning är det?

Kommentera