Fin serie, fin stil

Weissensee-Folge-2-006

Ni har nu 22 dagar på er att se den tyska DDR-såpan Weissensee på SVT Play. Det är den mysigaste lilla serie (bara sex avsnitt! Hurra! Perfekt för oss som aldrig pallar tusen miljoner avsnitt i fyrtiosju säsonger, utan drömmer om en revival för den fina gamla genren miniserien som var populär på åttiotalet) jag sett på länge. Det är enkel handling (Romeo och Julia och Stasi, typ), ett fint litet persongalleri och den bästa vinjettmusiken sedan Varuhuset.

weissensee-familie-kupfer-DW-Vermischtes-Sacrow

Och dessutom är Weissensee genialt gjord i sin estetik: så självklar i kläder och styling att jag på något sätt började tro att den var från 1980 – året då den utspelar sig – när jag såg den. Det verkar liksom lätt att gå lite för långt i förtjusningen över att återskapa en epok när man ska göra en film eller tv-serie som utspelar sig i förfluten tid. Jag vill minnas att jag läste en text om det en gång, kanske av Kjell Häglund. Den gick ut på att om man nu ska återskapa till exempel 1960-talet, kan inte alla saker i filmen vara från just 1960-talet, precis som alla saker i exempelvis min lägenhet inte är från 2010-talet. Nästan inget faktiskt, mer än böcker och tidningar, men jag är kanske extrem åt andra hållet. Jag brukar tänka på det här i samband med exempelvis Mad Men, som även om den är fantastiskt snygg samtidigt känns lite utstuderad i just den aspekten.

Weissensee-Macher-arbeiten-an-dritter-Staffel_ArtikelQuer

I Weissensee är stylingen precis som hela seriens själ liksom anspråkslös. Jag inser att en serie som ska utspela sig i DDR inte kan innehålla samma typ av åttiotalsmarkörer som om den hade utspelat sig i till exempel Sverige, men det anspråkslösa i kläder och rekvisita matchar verkligen hela seriens stämning så bra. Det är oerhört fint alltsammans: en bitterljuv, subtilt förmedlad känsla av tidigt åttiotal. Som bonus till Skönhetskabinettets läsare utspelar den sig dessutom delvis i en torftig DDR-skönhetsbutik, där utbudet av hudvård och parfym verkar suga, men där expediterna har väldigt fina rosa rockar.

weissensee1

I vår kommer den andra säsongen av Weissensee på SVT, så då måste ni ha sett den första!


Therese

Therese

Jag tillbringar mina dagar med att skriva. Jag tycker att det är vackert med kroppar, filmer som utspelar sig på rivieran, tidig renässans och ögonbryn. Jag kan inte leva utan nagellack och tröjor i ull.

, , , ,


5 svar på Fin serie, fin stil

 1. Katarina
  Katarina 21 januari, 2014 at 5:53 e m #

  Undra om europeiska produktioner känns mer genuina än amerikanska. Tänker på En lysande framtid (L’école du pouvoir) till exempel, som jag upplevde som stilmässigt väldigt trovärdig. Det har säkert mycket med det du skriver att göra – att allt i en serie som utspelas 1960 inte kan komma exakt från år 1960 – men kanske handlar det också om att Europa inte var lika influerat av am. kultur då. Vårt ”förr i tiden” såg helt enkelt inte ut som deras. (Hade glömt bort Weis­sen­see, men ska definitivt försöka se den innan det är för sent!)

  • Therese
   Therese 21 januari, 2014 at 11:04 e m #

   Just det, En lysande framtid hade jag helt glömt bort (?!), trots att jag tyckte så mycket om den när jag såg den. Det var ju precis samma sak där, så där nedtonat allting, och ändå snyggt och fint förmedlad känsla.
   Ja, titta på Weissensee!

 2. S 21 januari, 2014 at 7:03 e m #

  Älskade Weissensee! En av de många saker som glädjer mig med den serien är just att de inte fallit för de stilmässiga klichéer som du nämner, i andra serier får jag ofta känslan av att epokporren tillåts tränga sig före själva berättelsen.

  Det glädjer mig också att man inte gått överstyr med den typiska grå unisex-estetiken och att kvinnorna (och vissa män – Hans är ju en riktig Partei-hunk!), trots all misär, tillåts vara piffiga! I vissa DDR-skildringar verkar man tro att sådant skulle förta känslan av elände, men jag tror inte idén om skönheten i i ett rött läppstift eller ett par välformade ögonbryn låter sig stängas ute av några Berlinmurar :)

  Längtar så tills den nya säsongen sänds på SVT!

  • Therese
   Therese 21 januari, 2014 at 11:03 e m #

   Ja, exakt så, perfekt balans i estetiken! Och JA, Hans! Så het!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Lucka 5: DDR-chic - Skönhetskabinettet - 5 december, 2014

  […] med gott minne kom­mer kanske ihåg mitt inlägg om den fina tyska tv-serien Weis­sensse. Men mitt intresse för allt som har med DDR-eran att göra stan­nar inte där: varje höst och […]

Kommentera