Stilböcker – A Privileged Life

Susanna Salks bok är inte en traditionell stilbok, utan en anspråkslös hyllning till en livsstil (i ordets allra minst konstlade bemärkelse). Bokens fullständiga titel, A Privileged Life – Celebrating Wasp Style, är mitt i prick. Däremot är omslagsbilden på C.Z. Guest (tagen av Slim Aarons) aningen missvisande. A Pivileged Life är inte en bok som i huvudsak handlar om de allra mest förmögna, utan om den privilegierade övre medelklassen i USA. De har det förvisso gott ställt, men skulle aldrig få för sig att avstå utbildning och arbete för något slags jet set-tillvaro. Inte främst för att de inte har råd, utan för att bildningstörst och strävsamhet betraktas som dygder.

salk

A Privileged Life är en snygg och inspirerande bok. Men mer än något annat är den konservativ. Wasp-stilen har uppstått bland människor som blir ängsliga av tanken på alltför snabba förändringar. I genren stilböcker slår A Privileged Life rekord i frånvaro av konsumtionshets; shoppingtipsen och slit och släng-mentaliteten har genomgående fått stå tillbaka för traditioner och stilmässig kontinuitet. Det är estetisk återhållsamhet på det mest oemotståndliga sätt.

Susanna Salk varvar bilder från sin egen uppväxt i New England med bilder på wasp-ikoner som Jackie Kennedy, Babe Paley och Gloria Vanderbilt. Tilltalet är varmt och förtroligt. Salk återkommer hela tiden till det som utgör en wasps livsbetingelser: familjelivet, Ivy League-universiteten och de ärvda sommarhusen. Här finns inga tips i stil med ”Fem nyckelplagg!” och ”Fixa stilen nu!”. Kanske kan det upplevas frustrerande om man är på jakt efter tydliga instruktioner, men jag älskar att tonen i boken speglar långsamheten i en (livs-)stil som skapas över flera generationer. På var och varannan bild finns något som knyter an till det förgångna: författarens farmors pärlor, författarens mammas byxor, författarens pappas Harvard-tröja.

IMG_2837

Wasp-stilen är en ganska osexig stil. Det är inte särskilt tydliga stilmässiga gränser mellan vare sig män och kvinnor, eller unga och gamla. Jag tänker att det är delvis där lockelsen ligger, i det lågmälda, renskrubbade och tidlösa, som existerar någonstans bortom vanliga parametrar.

Grace Kelly 2

Både människorna och miljöerna i boken är ”as American as apple pie”, men har samtidigt något svårbestämt nordiskt över sig. (Bilden ovan på Grace Kelly ser dock ut att vara tagen vid Medelhavet.) Kanske beror det på New Englands årstidsväxlingar, den generellt höga levnadsstandarden eller förkärleken för utomhusaktiviteter. Vad det än är så känns det lika hemtrevligt och bekant som kanelbullar och mellanmjölk.

IMG_2834

En wasp har inget behov av att klä sig för att uttrycka sin individualitet, utan låter kläderna reflektera hans eller hennes livsstil. Hemligheten bakom wasp-stilen står därför inte att finna på ytan – i de enskilda plaggen – utan i de praktiska omständigheterna som styr valet av kläder. Stilen är sprungen ur traditionella värderingar, en aktiv livsstil och en ständig beredskap att (efter arbetsdagens slut!) slå sig ner på verandan för en drink. Det vilar något påfallande frugalt över wasp-stilen: den är varken snobbig, trendig eller det minsta överdådig. Om en wasp någon gång utmärker sig är det genom den excentriska look som uppstår när man matchar de ärvda manchesterbyxorna med sin mammas kashmirtröja och den där sextio år gamla kappan man hittade i en garderob på familjens lantställe i Nantucket.  

 

* ”Wasp” är en akronym som står för ”White Anglo-Saxon Protestant”. Termen har använts främst nedsättande om den inflytelserika och förmögna gruppen amerikaner med ursprung i nordvästra Europa (eg. England).


Katarina

Katarina

Jag tillbringar mina dagar med att skriva och redigera text. Jag tycker att det är vackert med det hela och rena, starka och friska. Jag kan inte leva utan mina pärlor, min kashmir och mina oljor.

, , , , ,


11 svar på Stilböcker – A Privileged Life

 1. Marcus 28 januari, 2014 at 5:35 e m #

  Kommer definitivt köpa denna nu. Bra text!

  • Katarina
   Katarina 28 januari, 2014 at 8:26 e m #

   Tack, vad snällt! Du måste berätta vad du tycker om den. Det är en av mina favoritböcker! Svår att skriva om just därför. Jag har läst den så många gånger att jag inte längre minns mitt första intryck av den.

 2. AndraAnais 29 januari, 2014 at 9:04 e m #

  Å, detta var fantastiskt inspirerande! Allt jag hoppades på faktiskt, både boken och recensionen av den!

  • Katarina
   Katarina 30 januari, 2014 at 9:46 f m #

   Tack, vad roligt att höra! Jag tror verkligen att du skulle gilla boken.

 3. AndraAnais 30 januari, 2014 at 11:47 e m #

  Köpt! Inväntar! Kommer förmodligen bli en favorit. Älskar den djupt konservativa underströmmen i hela livsstilen. Ändå något av en motsats till en annan favorit: G Antoine Darriaux och hennes ”Elegans”. Detta är allt annat än just ”elegant”. Men dessa wasps verkar ha en elegans i sig själva, så att säga, i sin livshållning.

  • Katarina
   Katarina 31 januari, 2014 at 2:14 e m #

   Vad kul! Hoppas att du kommer att gilla den, för nu känner jag ansvar, haha.

 4. AndraAnais 7 februari, 2014 at 6:14 e m #

  Läst!! Tyckte mycket om och du gav en fullständigt rättvisande bild av boken!
  Något som var så oerhört befriande: ”Food” klarades av på en sida. Man äter för att håla sig på benen! En livsstilsbok heeelt utan bilder på mat, vältrande i kokkonst och poserande i kök. Inte en råvara så långt ögat når. Underbart. Här är inte matbordet livets nav. Här dricker man cocktails och ägnar sig åt annat.

  • Katarina
   Katarina 8 februari, 2014 at 4:53 e m #

   Vad roligt att höra! Jag gjorde samma reflektion ang. maten: Så himla skönt att slippa ett långt kapitel man ändå bara skulle irritera sig på. Älskar dock att man får ett drinkrecept!

 5. Annika 9 februari, 2014 at 12:54 e m #

  Fint! Det finns ett lugn i wasp-stilen, och i förlängningen i konservatismen, som är attraktiv.

 6. Helena 8 augusti, 2014 at 4:45 e m #

  Men gud. Jag fick precis förklarad och namngiven den (intet-) stilen jag allt som oftast utnyttjar, tack!

 7. http://www./ 1 mars, 2017 at 5:02 f m #

  Pijush -thank you …the city is overwhelming..posting this has been an amazing experience for me as I have just relived itSmita – I was tempted to leave it without a travelogue, but I decided to write as well :) thanks. pigeons were cute , but they are so sharp, not like the ones at gateway :)BTR -thanks for your words ..venice has a magical effect on tourists !

Kommentera