Ett anspråkslöst förslag

På senaste tiden har jag känt en längtan efter bilder på kvinnor med kläder som korvar sig och skär in lite någonstans. Ja, det låter antagligen som en konstig önskan. Men jag har börjat tycka att det är så himla snyggt, att se att en kropp består liksom av… kött, hull, att ett behåband eller en troskant skär in, att plagg åker upp och knorvar sig lite och åker in i ett veck av något slag, eftersom de sitter på en kropp. Det här är inget inlägg om att ett kroppsideal borde ersättas av ett annat, det är en anspråkslös önskan om att en annan typ av bilder borde kunna få förekomma. Jag är så trött på kroppar som ser ut att vara av plast! Oavsett om de är smala eller tjocka.

Jag kom att tänka på det när jag kollade på Agent Provocateurs vår- och sommarkollektion. Nog ser det här ut som en kropp som är… mjuk? Jag fattar att om man ska sälja underkläder så vill man presentera dem på ett attraktivt och välsittande vis. Men ändå. Alla de där banden hit och dit, nog borde de skära in någonstans på en kropp av den där typen? Här är det i alla fall lite gränsfall på höften:

agent-provocateur-spring-2014-campaign4

Det var just den bilden som fick mig att tänka ”Gud vad snyggt när det skär in på höfterna!”. Jag påstår inte att jag är representativ för kategorin kvinnliga konsumenter, men att ett plagg skär in lite på höfterna på en modell som är jättehet ändå ger mig mycket större lust att köpa det. På mig skär rätt många trosor in på höfterna. Strumpbyxorna hasar rätt ofta ner och ger mig en liten muffin top. Kanske är det av självbevarelsedrift, men jag har alltså börjat att tycka att detta är snyggt. Och att det är rubbat att något som är både snyggt och (tror jag i alla fall) vanligt, nästan aldrig syns på bild.

Det här tycker jag är jättesnyggt:

det skär in

Det är som synes Sophia Loren, och jag försöker alltså inte säga att hennes kroppstyp är bättre än någon annan kroppstyp, men jag tycker att det är så himla snyggt att hennes kropp ser ut som en kropp. Kläder stramar och knölar lite, fastnar i kroppsveck, skär in.

Jag är verkligen inte för realism när det gäller sådant som den här bloggen handlar om, jag har egentligen inga problem med att saker – och kroppar – avbildas som vackrare – eller bara annorlunda – än vad de oftast är i verkligheten, jag tycker inte att ”naturligt” är att föredra. Jag undrar bara hur det gick till när världen enades om att det bästa sättet att visa kläder är på en kropp som ser ut att vara gjord av något annat än kropp.


Therese

Therese

Jag tillbringar mina dagar med att skriva. Jag tycker att det är vackert med kroppar, filmer som utspelar sig på rivieran, tidig renässans och ögonbryn. Jag kan inte leva utan nagellack och tröjor i ull.

, , ,


7 svar på Ett anspråkslöst förslag

 1. AndraAnais 6 februari, 2014 at 1:26 f m #

  ja – absolut snyggt!! Framför allt blir kroppsligheten så påtagligt köttslig. De plastliknande kropparna ser ju egentligen inte riktigt avklädda ut i sin perfektion – och är på sätt och vis så mycket mer anständiga, liksom stiliserade.

 2. Katarina
  Katarina 6 februari, 2014 at 2:07 e m #

  Ja, det här är så bra! Håller helt med. Gillar också att allt det du beskriver gör att kroppar uplevs vara i rörelse på ett helt annat sätt än släta ”perfekta” kroppar.

 3. Anna
  Anna 6 februari, 2014 at 5:32 e m #

  En teori om varför kroppar idag är så sterila och stiliserade. Är dock rätt säker på att du inte vill höra den. :P Men jag är ganska säker på att det handlar om ett avhumaniserande som såklart härstammar från porren där ju mainstreamporr sedan länge haft de stiliserade kropparna (med till och med skönhetsopererade vaginor för att veck är ”fel”). Det är också ett sätt, vilket min fd kollega och min goda vän Margareta Gynning poängterat, att effektivt slå bort mänsklighet, jmfr krigsbilder t.ex. där det är svårare att ta in en skadad individ (betänk den omtalade bilden av den döda flickan på Haiti) i jämförelse med flera kroppar/individer (flertalet bilder av döda från krig visor massor snarare än enstaka).

  Varför det exakt är så – vilket syfte eller begär det skulle fylla – vet jag inte, men klart är att det ligger något i det. Tycker jag i alla fall. Fattar du hur jag menar?

Trackbacks/Pingbacks

 1. Hull och hår | SkönhetskabinettetSkönhetskabinettet - 8 februari, 2014

  […] blev så glad av att läsa The­re­ses text om krop­par som ser ut som krop­par! Inte hel­ler jag har något prin­ci­piellt emot krop­par […]

 2. Årets progressiva sexist | Livet - 8 februari, 2014

  […] veckan skrev Therese Bohman på Skönhetskabinettet om hur snyggt det är när kläder skär in i huden. Idag […]

 3. På Instagram – Gia Genevieve | SkönhetskabinettetSkönhetskabinettet - 27 juni, 2014

  […] Vid pin up-fotograferingar ver­kar det vara kutym att model­len fixar smink och hår på egen hand, och den här bil­den är från en sådan foto­gra­fe­ring. Den är tagen inne i Gias bad­rum. Här ser vi för­res­ten ett ypper­ligt exem­pel på klä­der som kor­var sig och skär in! […]

 4. En oantastlig kropp | Meaty Sensations - 16 september, 2014

  […] mullig bortom allt koketterande, för att nästa dag sträcka på mig och beundra min midja och valken ovanför troskanten. Kroppens föränderlighet blir till ett orosmoment. Jag önskar att jag kunde vara så smal att […]

Kommentera