Hull och hår

Jag blev så glad av att läsa Thereses text om kroppar som ser ut som kroppar! Inte heller jag har något principiellt emot kroppar som på olika sätt manipulerats för att se mindre naturliga ut, eller vackrare än genomsnittet, men personligen föredrar jag verkligen när människor – både män och kvinnor – ser ut att vara på riktigt. Det är något slags taktil kvalitet som försvinner när kläder sitter för perfekt, och när det som är under kläderna ser ut att vara artificiellt. Men det är inte bara veck och hull som som är frånvarande på bilder nu för tiden: Kvinnor tycks numera sakna både bröstvårtor och snippa.

toe3

Bilden ovan föreställer Farrah Fawcett och är från en scen i tv-serien Charlie’s Angels. Jag tycker att det är så snyggt att man anar hennes bröstvårtor genom t-shirten. Det ser friskt och fertilt ut. Man ser att det är på riktigt. Alla som har ett par bröst kan föreställa sig hur den där t-shirten (visst ser den mjuk och urtvättad ut?) känns mot huden, och alla som har klämt på ett par bröst kan föreställa sig hur Farrahs bröst känns genom tyget.

toe6

Här är fler riktiga bröst på en till synes oretuscherad bild ur en Victoria’s Secret-katalog från 1979. Om man har stora bröst som hon till vänster, eller lite hängiga som hon till höger, då blir det varmt och svettigt under dem när man sitter ner. Nu för tiden ser man inga svettiga bröst på Victoria’s Secrets bilder.

Sigourney  Weaver – här i rollen som Ripley i Alien – har inte bara ett par svettiga bröst, hon har även en svettig snippa i ett par, med dagens mått mätt, illasittande trosor. För visst är kvinnors trosor mystiskt tomma numera?

toe5

Titta vad snygg Sofia Loren är med sina håriga armhålor på bilden nedan! De ser ut att lukta deodorant och lite svett, precis som armhålor brukar göra. Kvinnor med bröstvårtor och snippa må vara sällsynta, men håriga kvinnor är näst intill utrotningshotade i dessa dagar. Hår på kvinnor har blivit så laddat att man per automatik antas ägna sig åt politisk aktivism om man inte är helt renrakad. Jag är ingen aktivist, men jag tycker att det är fint med hår under armarna. Det ger en rejäl look som jag gillar, och så är det mysigt att ta på.

toe2

Jag tror inte att den släta och hårlösa kroppen har etablerats som (bild-)norm för att den möter ett verkligt ideal och är något som människor i gemen gillar eller tänder på egentligen. Tvärt om tror jag att det handlar om att man successivt har försökt göra kroppar mindre kroppsliga genom att dölja eller retuschera bort sådant som för tankarna till sex: allt som är svettigt, kladdigt, hårigt eller doftar naturligt. Den ”perfekta” kroppen är kysk och knappt ens sinnlig; den går inte att ta på, den har ingen struktur, inga skrymslen och varma, fuktiga veck. Den kan bara betraktas.


Katarina

Katarina

Jag tillbringar mina dagar med att skriva och redigera text. Jag tycker att det är vackert med det hela och rena, starka och friska. Jag kan inte leva utan mina pärlor, min kashmir och mina oljor.

, , , , , , , ,


7 svar på Hull och hår

 1. Anna
  Anna 8 februari, 2014 at 10:01 e m #

  Bra skrivet. Och Siggan i Alien är en av mina favoritkvinnor, alla kategorier.

  Angående slutet på texten, precis så tror jag också, det är ett avhumaniserande av kroppen som försiggår. Se även min kommentar till Thereses inlägg!

  • Katarina
   Katarina 9 februari, 2014 at 12:30 f m #

   Tack! Ja, jag läste din kommentar på Thereses inlägg, men jag vet inte riktigt om jag håller med om det du skriver om porr. Porren är förvisso full av manipulerade kroppar, men inte i större utsträckning än populärkulturen i stort, tänker jag, även om vissa ingrepp kanske är vanligare just där. Jag tycker dessutom att variationen på kroppar är större, och framför allt är ju porren en sfär där kroppar fortfarande får vara ”äckliga”, det vill säga svettiga, kladdiga och utstöta ljud etc.

   • chick fil a senior discounts 22 mars, 2017 at 9:51 f m #

    Awww, it’s a June Bug!! I’m from WV and we used to catch those and tie a bit of thread around a leg and let it fly around. Instant kite! haha mean, I know, but it was fun! I’m surprised that, as a VA girl, you didn’t know what that was!

 2. Anna
  Anna 9 februari, 2014 at 12:58 f m #

  Så är det förvisso, men jag tror att det sterila började i porren, i alla fall rent visuellt. Jag tror även att det finns ett intressant symbiotiskt förhållande mellan porren och populärkulturen -ett givande och tagande – som säkert har studerats av någon medievetare. I vilket fall som helst håller jag med både dig och Therese om att det sterila nästan är asexuellt, eller i alla fall inte särskilt erotiskt.

 3. Therese
  Therese 9 februari, 2014 at 4:27 e m #

  Jag tycker att det här med porren känns som en lite otillfredsställande förklaring. Porren har ju liksom inget eget intresse av att lansera och upprätthålla ideal. Snarare är den ju supercynisk och kommersiell och vill tjäna pengar på allt som det rimligtvis går att tjäna pengar på – vilket jag tänker tyder på att ideal inte uppstår i porren, utan återspeglas där. Sedan är det ju förvisso möjligt att ideal sipprar in i modevärlden från porrindustrin, även om det inte är i porren de uppstått. Men jag tror nog att det finns större mekanismer än porrbranschen bakom sådana här ideal. Typ… zeitgeist.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Årets progressiva sexist | Livet - 8 februari, 2014

  […] Therese Bohman på Skönhetskabinettet om hur snyggt det är när kläder skär in i huden. Idag fortsatte Tina Hemmingsson på temat med en diskussion om hur kvinnors hud, hår och bröstvårtor magiskt […]

 2. Årets sexiga sexist | Livet - 8 februari, 2014

  […] Therese Bohman på Skönhetskabinettet om hur snyggt det är när kläder skär in i huden. Idag fortsatte Tina Hemmingsson på temat med en diskussion om hur kvinnors hud, hår och bröstvårtor magiskt […]

Kommentera