Kvinnlighet på burk

Varje gång någon av mina skönhetsprodukter tar slut drabbas jag av en sådan självgodhet. Jag ser förbrukningen som en bekräftelse på att jag är en riktig kvinna, inte bara en posör. Vem som helst kan fylla badrumsskåpet med en massa burkar och flaskor, men det krävs viss hängivenhet för att också använda upp innehållet. Jag tror att det här sättet att tänka är en rest från min barndom, då de första stegen mot att bli en vuxen kvinna – i bemärkelsen någon som med lätthet hanterar den rekvisita som hör kvinnligheten till – togs genom att högtidligt placera en flaska Date och en burk Nivea på en hylla ovanför skrivbordet i mitt flickrum. Inte i badrumsskåpet alltså, vilket vore det naturliga, utan tydligt exponerade, liksom på hedersplats. (Therese skrev väldigt bra om dessa små altare och annan feminin rekvisita i Expressen härom dagen.)

Då, precis före tonåren, var blotta innehavet av de här produkterna nog för att markera att man var införstådd med vad det innebar att vara kvinna. Men det dröjde förstås inte lång tid innan vördnaden för produkterna förväntades utökas till konsumtion av dem, vilket inte alls kom lika naturligt för mig: Samma burkar och flaskor stod och samlade damm i min hylla under flera år.

smink

Jag letade igenom mina gömmor och hittade följande bevis på att jag är en kvinna av hyfsad kvalitet. Den nästan tomma parfymflaskan är jag extra stolt över. 

Jag får fortfarande kämpa för att använda upp mina skönhetsprodukter. Till viss del beror det på att jag ofta är så ombytlig att jag helt enkelt inte hinner innan jag tröttnar och går vidare till något nytt. Men i ärlighetens namn handlar det till stor del om att jag är…en dålig kvinna, det vill säga jag orkar helt enkelt inte lägga ner all den tid som krävs för att bli en sådan där välsminkad, väldoftande och superkvinnlig femme fatale som jag drömmer om att vara. Visst, om jag ska gå på fest kan jag ägna en hel dag åt att göra mig i ordning, men till vardags? Nej, jag orkar verkligen inte.

bord1

Det syns inte på bilden, men Creme de Corps-burken från Kiehl’s tog precis slut! Och visst ligger mina smycket naturligt i skålen? Som om jag använder dem dagligen och bara rafsar av mig dem helt nonchalant innan jag går till sängs.

Jag blir så imponerad av kvinnor som betraktar skönhetsprodukter som vilka förbrukningsvaror som helst; kvinnor med badrumsskåpen fulla av nästan tomma burkar och tuber vars innehåll de använt med samma självklarhet som tandkräm eller deodorant. Varenda gång jag sprutar på mig parfym håller jag upp flaskan mot ljuset för att se hur mycket som finns kvar. Först när innehållet i min Shalimar-flaska har nått ner till texten på flaskans framsida får jag inkorporera Shalimar-kvinna i min självbild, har jag bestämt.

Den enda skönhetsprodukten jag använt riktigt mycket genom åren är Försvarets hudsalva, vilket å ena sidan tilltalar den del av mig som uppskattar enkla, rejäla och prisvärda produkter. Å andra sidan känner jag mig lite förnärmad av att vara storkonsument av en produkt som, bortsett från att mjuka upp nariga läppar, även kan användas som skidvalla och stekfett.


Katarina

Katarina

Jag tillbringar mina dagar med att skriva och redigera text. Jag tycker att det är vackert med det hela och rena, starka och friska. Jag kan inte leva utan mina pärlor, min kashmir och mina oljor.

, , , , , , , , , , ,


3 svar på Kvinnlighet på burk

 1. Runa 11 mars, 2014 at 10:21 e m #

  åh vad jag verkligen inte håller med dig. I mina ögon är en (i dina ögon) dålig kvinna det vackraste och mest superkvinnliga jag kan tänka mig. Skönhet som inte förstörts av burkar, färg och dofter är så mycket vackrare och kvinnligare. Skönhet som ägnat sig åt annat än sin egen spegelbild skiner. Det är dessa kvinnor jag blir avundsjuk på – de som om det vore hur naturligt som helst är helt naturliga. Jag tittar ofta på kvinnor (och för all del även män) och tänker på hur vackra de vore om det inte vore för allt som är i vägen. Jag förstår att jag är inne och läser helt fel blogg för min smak av skönhet :) men kul läsning iallafall.

  • Katarina
   Katarina 12 mars, 2014 at 12:42 f m #

   Dessa kvinnor är egentligen inte dåliga i mina ögon, men de är dåliga på att leva upp till en viss typ av kvinnlighet som jag lockas väldigt mycket av. Jag tycker inte att det artificiella – det som finns i burkar och tuber – förstör, utan att det skapar en egen sorts kvinnlighet. Men jag är nästan lika förtjust i den här naturliga kvinnotypen som du skriver om. Till exempel har jag en hang up på att hårfärger alltid är snyggast om de ser helt naturliga ut, och jag älskar oplockade ögonbryn. Kom gärna tillbaka hit igen – det vore intressant med fler kommentarer!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Osammanhängande tankar om att köpa fuktkräm | SkönhetskabinettetSkönhetskabinettet - 21 april, 2014

  […] alla mina skön­hets­pro­duk­ter sjunger på sista ver­sen. Till skill­nad från Kata­rina så använ­der jag snabbt upp pro­duk­ter, men har å andra sidan inte så jät­te­många. […]

Kommentera