I trollskogen

Det första jag tänkte på när jag vaknade i morse var att jag fortfarande kunde känna parfymen jag igår sprutade på mina handleder strax innan lunch. Svarta vinbär och söt mossa är det bästa jag kan komma på för att beskriva Enchanted Forest av The Vagabond Prince. 

Jag tror att mitt intresse för parfym mest handlar om möjligheterna till associationer och minnen. Ganska ofta slås jag av att parfymer handlar om ett introvert bruk för mig. Kan man säga så? Jag menar inte att det ena är bättre än det andra, men jag märker att jag mindre och mindre intresserar mig för vad andra tycker om min parfym eller hur jag doftar (eller stinker, för den delen). Behållningen med en ny parfym är istället hur min inre värld sätts igång och triggas av olika noter och kombinationer. Och lyckan i att få återvända till en parfym, som då både har en slags ursprunglig association och sedan byggts på med minnen från när man använt den.

Enchanted Forest får mig att tänka på John Bauer och den trollska, nordiska skogen. Jag tänker på svarta tjärnar, på Der Erlkönig, på norrländska sommarnätter, på skira spetsgardiner i röda torp där en till synes osynlig mygga surrar natten igenom och håller en vaken,  jag tänker på gläntan i Goblin Market (Men sell not such in any town), på sommarängar vid skogens kant och starkast av allt är ju alla barndomsminnen från när farmor tog mig till skogen vid vårt lantställe för att plocka svamp eller vildhallon – den där sekunden när hon försvann bakom en tuva eller gran, och jag kände mig alldeles ensam; omsluten av granar, mossa och skogens oförklarliga ljud.

Ännu_sitter_Tuvstarr_kvar_och_ser_ner_i_vattnet

John Bauer, ”Ännu sitter Tuvstarr kvar och ser ner i vattnet”, 1913.


Anna

Anna

Konstvetare svag för parfym, fantasy och 1800-talspoesi som lägger alldeles för mycket pengar på hudvård. Länge leve barocken! Och kläder i ull.

, , ,


14 svar på I trollskogen

 1. Katarina
  Katarina 13 mars, 2014 at 11:01 f m #

  Jag blir helt till mig av alla referenser i den här texten. Älskar allt! Måste verkligen testa den här parfymen vid tillfälle.

  • Anna
   Anna 17 mars, 2014 at 8:15 e m #

   Självklart! Påminn mig nästa gång vi ses.

 2. Sofia 13 mars, 2014 at 1:30 e m #

  Åh så mysigt skrivet! Känner igen mig i din relation till parfym. Jag brukar ofta spruta på mig lite innan jag går och lägger mig så att jag kan ligga och snusa på mig själv, somna in med doften. Brukar tänka att den ska ge mig behagliga drömmar.

  • Anna
   Anna 17 mars, 2014 at 8:17 e m #

   Underbart. Mitt bästa guilty pleasure är att lägga mig i en helt renbäddad säng med massor med parfym på kroppen. Det måste vara dagtid så att det fortfarande är ljust ute, helst sol som ska strila in genom fönstret, och så sova litet grann.

 3. sven 14 mars, 2014 at 2:39 e m #

  Den bilden med Tuvstarr prydde en känd hårschampo produkt på 1970-talet.Det var mycket blont och folkloristiskt då i Sverige.

  • Anna
   Anna 17 mars, 2014 at 8:17 e m #

   Jag har hört det! Intressant med konstverk på produkter sådär.

 4. Johan 18 mars, 2014 at 2:38 f m #

  Hejsan Anna! Finns det något sätt att komma i kontakt mer er? En mail eller dylikt?

  Mvh

  • Florence 22 april, 2017 at 12:27 e m #

   ChaudeyTu as raison, en revanche ces ancres passe-partout permettent de diluer. Le fait d’avoir toujours la même ancre pour pointer vers une page est de plus en plus mal perçu par Google, ça sent le spam à plein nez. Caser parfois le nom du domaine tout simplement ou quelques « cliquez ici » ou « voir le site » rend le linking plus &lu&po;&nbsa;naturelqnbsp;».

 5. sven 18 mars, 2014 at 12:59 e m #

  Nu hade väl bilden på Tuvstarr varit omöjlig att ha på produkten av ett särskilt skäl.

  • Anna
   Anna 19 mars, 2014 at 2:38 e m #

   Vilket skäl tänker du då på, Sven?

 6. Isabelle 18 mars, 2014 at 6:48 e m #

  Jag önskar mig den parfymen i födelsedagspresent av dig och mamma :)

  • Anna
   Anna 19 mars, 2014 at 2:38 e m #

   Noterat. :)

 7. sven 19 mars, 2014 at 4:16 e m #

  Det där som har med bilder på barn att göra, som inte var nånting att bry sig om förr i Sverige men som nu är helt annorlunda.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Lucka 3: Min farmor Tora skaffar sig New Look - Skönhetskabinettet - 3 december, 2014

  […] far­mor hade fyllt 89 år idag om hon levt ännu. Hon tog hand om mig myc­ket som barn, visade mig sko­gens hem­lig­he­ter och var all­mänt när­va­rande i mitt liv fram tills för snart fyra år sedan då hon gick […]

Kommentera