What does it all mean?

En mer ambitiös bloggare skulle inte bara slänga upp de här filmerna på sin blogg utan att skriva en lång text om dem också, men jag har varken tid eller ork att göra det just nu, så jag skriver bara en kort text.

Båda filmerna är reklamfilmer (säger man ”reklamfilm” när de är så bra och snygga?) för klädmärken – den första för Prada, den andra för H&M. Prada-filmen har ett uppenbart freudianskt tema: Helena Bonham Carters karaktär går ju i psykoanalys hos Ben Kingsleys karaktär (som har en uppstoppad igelkott på sitt skrivbord, vilket även Freud hade!). Men visst är H&M-filmen jungiansk? Jag måste läsa på om Jung.

Båda filmerna är sådana mästerverk! Jag har sett dem en miljon gånger. Det är min favoritregissör Roman Polanski som har gjort Prada-filmen, och som ni ser är det Lana Del Rey – min favoritartist – som sjunger i H&M-filmen.

Jag vet inte om det är en slump eller inte, men jag tycker att filmerna rent estetiskt liknar varandra på ganska många sätt. Färgen på väggarna på Ben Kingsleys mottagning är en mörkare nyans av den på väggarna i H&M-filmen, och heltäckningsmattan i H&M-filmen är en ljusare nyans än den på Helena Bonham Carters blus. Och i H&M-filmen flimrar en skrattande kvinna förbi som är sminkad i nästan exakt samma färger som Bonham Carter.

Ja…det var väl tyvärr allt jag hade att säga för tillfället.


Katarina

Katarina

Jag tillbringar mina dagar med att skriva och redigera text. Jag tycker att det är vackert med det hela och rena, starka och friska. Jag kan inte leva utan mina pärlor, min kashmir och mina oljor.

, , , , , , , ,


2 svar på What does it all mean?

 1. Evelina
  Evelina 27 mars, 2014 at 9:25 e m #

  Har inte läst något särskilt mycket Jung (förutom i min kvasiintellektuella period på gymnasiet när jag läste ”Det omedvetna”, och den minns jag inget särskilt av), men H&M-reklamen anspelar väl snarare på David Lynch (särskilt med Blue velvet…)? Den kortväxta mannen, musiken som fortsätter spela trots att han stänger av och en allmänt ”Lynchig” aura?

  • Katarina
   Katarina 31 mars, 2014 at 9:55 f m #

   Ja, absolut, men jag tänker att David Lynch är inspirerad av Jungs teorier om den mänskliga personens anatomi. Och han (Lynch alltså) använder sig mycket av arketyper i sina verk. Men som sagt, jag är verkligen ingen expert på Jung.

Kommentera