Riktlinjer för malprevention

I helgen hände något fruktansvärt och det var att jag upptäckte en klädmal cirkulera ovanför en hög kläder min sambo skapat av otvättade skjortor och någon halvsmutsig byxa han tyckte passade bättre på golvet än i tvättkorgen. Jag kan inte nog understryka vikten av att följa mina Riktlinjer för malprevention, särskilt ni som liksom jag har mycket päls, silke och ull i era garderober:

– Kläder ska hänga på galgar eller vara prydligt vikta i ett slutet skåp eller låda (så att mal ej kan flyga in).

– Kläder ligger aldrig på golvet.

– I varenda garderob ska minst en cederträkula befinna sig (mal hatar dessa – mina är i form av ekollon, så de är både fina och praktiska).

– Klädesplagg som är extra smaskiga för mal ska förvaras separat: på en egen hylla eller till och med i egen garderob. Denna ska kollas extra noggrant, och gärna vikas om eller om päls, borstas av emellanåt.

– Päls och kashmir ska med fördel frysas en vecka eller två under sommaren när det ändå inte används.

– Vid malattack, be Gud om styrka och sanera sedan allt genom att tvätta, frysa, torktumla (välj det mest effektiva tillvägagångssättet beroende på vad plaggen tål) och torka ur alla utrymmen.

 

Ja, egentligen skulle jag ju blogga om bland annat paradisisk doft och skönheten i att vänta/längta, men nu är hela min tillvaro satt på paus eftersom jag har några garderober att sanera. Håll till godo, och på snart återseende!


Anna

Anna

Konstvetare svag för parfym, fantasy och 1800-talspoesi som lägger alldeles för mycket pengar på hudvård. Länge leve barocken! Och kläder i ull.

, , ,


4 svar på Riktlinjer för malprevention

 1. Birgitta 22 maj, 2014 at 10:30 e m #

  Radar är också mycket bra måste jag säga. Jag upptäckte en liten malattack för ett par månader sedan. Jag hade sett en och annan fjäril fladdra runt då och då, alltid runt min säng, men aldrig i själva sängen och inte i garderoben (och verkligen inga angrepp på kläderna trots att jag i princip bara har siden och ull och en stor del vintage) så jag kunde inte riktigt förstå det. Tills jag fick en ingivelse och lyfte på ett hörn av mattan. En gammal ”äkta”matta av ull. Det var under den de höll till och lade ägg OCH ÅT UPP MIN MATTA UNDERIFRÅN! Kan man tänka sig någonting så lömskt! Jag höll på att få ett kruppanfall.

  Det blev naturligtvis omedelbar storstädning, dammsugning, skurning, etc. och nästa dag åkte jag ut till ett byggvaruhus och köpte en sprayflaska Radar. Jag sprayade under mattan och på mattan och ner i alla golvspringor och i alla hörnor i rummet (och även inne i garderoberna bara för säkerhets skull i fall de hade tagit sin tillflykt dit). Det luktade så att man storknade i rummet, så att sova där var inte att tänka på. Jag stängde dörren om gaskammaren och sov den natten i gästrummet. Nästa dag dammsög jag supernoga igen och vädrade sen flera timmar för att få bort doften av Radar. Det verkar ha hjälpt.

  Radar är nog inte så miljövänligt, milt uttryckt. Att döma av hur det doftade borde det nog vara klassat som förbjudet kemiskt stridsmedel. Det SKITER jag i, måste jag säga, om det är fråga om att bli av med malen! Från och med nu kommer jag alltid att ha en flaska hemma.

 2. Mikaela 26 maj, 2014 at 6:46 e m #

  På tal om detta. Har du eller någon annan i Skönhetskabinettet något tips på bra böcker om klädvård? Om det överhuvudtaget finns.

 3. Birgitta 29 maj, 2014 at 8:12 e m #

  Jag känner inte direkt till någon bok om klädvård, men radioprogrammet Stil hade det som tema för ett program för ett par år sedan minns jag. Bör gå att få fram på SR Arkiv. Jag kommer särskilt ihåg att de hade med mitt första och bästa råd för klädvård, nämligen: VÄDRA! Förr vädrade man regelbundet kläder; få människor gör detta nu. Men om du regelbundet hanger ut tröjor, blusar, koftor, kjolar, byxor, klänningar, kavajer, ja i princip allt utom strumpor och underkläder så sparar du massor av tid och möda och slitage som annars hade gått till att tvätta och stryka. Jag hänger varje kväll ut dagens outfit på en galge (eller flera galgar) på en krok utanför fönstret eftersom jag inte har någon balkong, och tar in den nästa morgon. Då är den oftast aningen fuktig, så det gäller att inte förpassa den direkt in i garderoben, utan sen får den hänga framme på en krok i sovrummet under dagen medan jag är på jobbet för att SEN gå in i garderoben till kvällen. Förutsatt att du tog dig det lilla besväret att hänga dem slätt och fint på galgen så har då skrynkliga kjolar och klänningar blivit släta igen, saker som hade en lätt kroppslukt har blivit fräscha och väldoftande, och plagg som du var säker på skulle behöva gå i tvättkorgen har blivit som nya. Det är ett trick som är så enkelt och så effektivt att det är nästan magiskt.

 4. Oskar 30 maj, 2014 at 11:12 e m #

  Mycket bra råd. Fast vid en malattack ska man givetvis ringa sitt försäkringsbolag – din hemförsäkring täcker oftast insektsangrepp – och be dem skicka över någon sprayar/sanerar. Att frysa kläder är oftast inte så praktiskt och att bara hänga dem ute vid nollgrader är inte tillräckligt.

Kommentera