Valans spådom

Det senaste halvåret eller så har jag gått och funderat på om det kanske är dags för mig att investera i ett doftljus. Kriterierna jag ville att det skulle uppfylla var att det var 1) snyggt, 2) hade en doft man står ut med och 3) fanns att köpa i Uppsala, där jag bor. Att inte kräva mer av doften än att stå ut med den låter sjukt tråkigt, jag vet, men jag har alltid tyckt att doftljus har alldeles för påträngande doft, så mina förhoppningar var inte mycket högre än så. Den huvudsakliga anledningen till att jag över huvud taget ville ha ett doftljus handlade alltså om, ja, ”livsstilsestetik” kan vi väl kalla det. Jag ville bli en kvinna med doftljus. Mitt tredje kriterium gjorde mig synnerligen begränsad, och tillsammans med det första kriteriet återstod egentligen bara Voluspa.

Förpackningen (eller behållaren eller vad man nu ska kalla den för?) gillade jag på en gång. Den är en ölburksstor keramikcylinder som känns tung och lyxig att hålla i. Jag är inne i en russofil period och tycker därför att allt som är snyggt ser ryskt ut, men visst ser ljuset verkligen ut som något som man skulle kunna hitta inne i en rysk-ortodox kyrka?

Ljus2

Doften heter Crisp Champagne och tillhör Voluspas Maison Noir-kollektion. Namnet är fullständigt absurt, för det är verkligen inget vare sig svalt eller krispigt med den här doften. Voluspa hävdar att doften, förutom ”sparkling brut champagne”, innehåller ”hints of vanilla”, men vaniljen är helt klart dominerande. I övrigt tycker jag mig kunna identifiera patchouli och kokos. Och lite, lite…aprikos? Ja, det är en uppenbar gourmanddoft, i alla fall.

Står jag då ut med den? Ja, faktiskt. Men precis som vissa parfymer lämpar sig bäst vid väl valda tillfällen, så kommer jag nog inte tända det här ljuset varje dag. Jag tycker att det passar bäst en mörk och kall  vinterkväll, som komplement till alla juldofter.

(Varför står det inte ett ord på Voluspas hemsida om varför man valt just det namnet, det vill säga en amerikaniserad version av fornnordiskans Vǫluspá – Valans spådom? Faktiskt helt obegripligt att man inte tycks utnyttja den tematiken över huvud taget.)


Katarina

Katarina

Jag tillbringar mina dagar med att skriva och redigera text. Jag tycker att det är vackert med det hela och rena, starka och friska. Jag kan inte leva utan mina pärlor, min kashmir och mina oljor.

, ,


4 svar på Valans spådom

 1. Evelina
  Evelina 19 november, 2014 at 9:44 e m #

  Om du vill ha ett litet fånigt men ändå ganska nödvändigt tips på hur man förlänger livslängden på sitt doftljus så är det att alltid se till att vaxet smälter helt runt om, dvs. inte låta det brinna till en liten grop! Så beroende på hur bred ”krukan” är så bör man alltid låta det eldas i alla fall en halvtimme eller så!

 2. Anna
  Anna 20 november, 2014 at 7:15 e m #

  Jag älskar doftljus! Det känns så lyxigt och mysigt. Jag har ett Voluspa i badrummet, Branche Vermeil och i vardagsrummet har jag Tuscan Tobacco från Santa Maria Novella. Tänder de bara vid speciella tillfällen. :)

 3. Birgitta 21 november, 2014 at 4:37 e m #

  Jag har alltid haft lite svårt för doftljus, som jag dels tycker har för påträngande doft, som du säger, dels i min erfarenhet aldrig luktar gott utan sötaktigt, artificiellt och billigt. Dessutom ser jag liksom inte poängen med att kombinera ljus och doft, när var och en funktion går så bra att producera för sig. När jag bodde i Kanada blev det riktigt besvärligt för där fanns i princip bara kulörta doftljus, enligt amerikansk modell. Man fick åka till Ikea för att få tag på stora, bra förpackningar med enkla, vita ljus. Några ljus som vi hittade i lägenheten vi hyrde såg normala ut men spred en obehaglig, syntetisk vaniljdoft som var riktigt äcklig. Men kanske har jag bara inte stött på de riktigt bra doftljusen? Är det Voluspa som gäller i så fall?

 4. Suss 26 november, 2014 at 10:44 e m #

  Hälsningar från någon som är riktigt kräsen när det gäller doftljus,har spenderat alldeles för mycket pengar på det och har på tok för stort utbud omkring mig(Stockholm); Voluspa gör flera väldigt bra dofter(men inte alla) och jag anser dem prisvärda. Just den där doften fick jag i födelsedagspresent för två år sedan(dock i annan behållare) men tyckte bra om den.

Kommentera