Lucka 17: Från det ena till det andra

valerius de saedeleer, 1867-1941, winter landscape

Förutom att jag gillar målningar med snö på, gillar jag bilder som ser ut som andra bilder. Det här är en målning av den belgiske expressionisten Valerius de Saedeleer, och det känns inte som en drastisk gissning att han har varit i högsta grad påverkad av en annan målning med snö på när han målat den. Nämligen…

1280px-Pieter_Bruegel_the_Elder_-_Hunters_in_the_Snow_(Winter)_-_Google_Art_Project

Bruegels ”Jägarnas hemkomst”, som jag brukar hävda är den bästa målningen i konsthistorien. (Ja, jag skulle strida för detta. Med vapen, om jag var tvungen.) Jag älskar allt med den, och dessutom på ett generöst sätt: jag blir inte svartsjuk när andra vill visa den sin uppskattning. Tvärtom faktiskt. Därför gillar jag även Valerius de Saedeleers målning här ovanför, och jag blev jätteglad när jag såg den här bilden:

frances mclaughlin-gill

Ett modefoto av Frances McLaughlin-Gill, som medverkade i brittiska Vogue. Som ni ser är ”Jägarnas hemkomst” fond. Jag tycker att det är en jättefin bild: jag är väldigt förtjust i rött tillsammans med den där grågröna färgen som dominerar i Bruegels målning. Kanske hade Frances McLaughlin-Gill kommit på idén med Bruegel i bakgrunden efter att ha sett det här fotot:

Princess Elizabeth, photo Cecil Beaton. England, 1945 (c) Cecil BeatonDet är prinsessan Elizabeth (hon var inte drottning än) av England, fotad 1945 av Cecil Beaton, som var en fantastisk fotograf. Det ÄR inte ”Jägarnas hemkomst” i bakgrunden, men det är inte långt ifrån: Snön, skridskoåkarna, de kala, svarta grenarna, fågeln i trädet. Det är som om den som målat fonden plockat några av sina favoritelement ur ”Jägarnas hemkomst”.

Och den bilden fick mig att tänka på två andra bilder, som inte har ett dugg med Bruegel att göra, men som också är bilder som liknar varandra:

The Queen & Prince... Past & Present

Drottning Elizabeth och prins Philip, då och nu. De är så himla rörande.

 


Therese

Therese

Jag tillbringar mina dagar med att skriva. Jag tycker att det är vackert med kroppar, filmer som utspelar sig på rivieran, tidig renässans och ögonbryn. Jag kan inte leva utan nagellack och tröjor i ull.


Ett Svar på Lucka 17: Från det ena till det andra

  1. Henrietta 28 december, 2014 at 1:53 e m #

    Älskar också jägarnas hemkomst. Varje gång jag går ut och träden står som svarta streck mot den vita snön och luften biter i halsen ser jag den framför mig. Ren mänsklig och naturnära skönhet!

Kommentera