Lite tisdagsilska

Varje gång jag öppnar ett av de danska modemagasin jag gillar så mycket blir jag ändå förbannad på det återkommande inslaget där en typ 22-årig fotomodell ska berätta om sina skönhetsrutiner och komma med goda råd om hur man blir snygg (underförstått: lika snygg som en 22-årig fotomodell). Ni vet: visa upp några favoritprodukter, berätta om kost, träning och skönhetsvård.

Detta är alltså människor med de perfekta generna för att se bra ut i kläder som vinner på att bäraren är lång och smal, eller för att framstå som i avsaknad av porer i närbild, och som tack vare sina goda gener antagligen behöver lägga minimal ansträngning på att bli snygga.

De 22-åriga fotomodellerna ger därför ofta råd av den här typen:

* Sov mycket! Minst åtta timmar per natt.

* Drick mycket vatten! Minst åtta glas om dagen.

* Jag tränar inte så mycket, men jag göra gärna yoga ibland, och promenerar när jag ska någonstans.

* Jag låter alltid håret självtorka. Värme sliter så mycket på det.

* Jag älskar fisk och avokado. MUMS, fisk och avokado! Jag äter nästan bara det eftersom det är det godaste som finns.

* [Med allvarlig röst:] Gå aldrig och lägg dig utan att tvätta bort sminket! Jag kommer från en släkt där ingen kvinna under åtta generationer har lagt sig utan att tvätta bort sminket.

* Kom ihåg att le! Inget är vackrare än ett leende!

Detta är otroligt frustrerande, både eftersom det är sådana skitråd, som har ältats i tjejtidningar sedan tidernas begynnelse, och antagligen är ren lögn eftersom jag inte kan tänka mig att en 22-årig fotomodell t ex sover åtta timmar per natt eller alltid har tid att låta håret självtorka. Om det nu nödvändigtvis måste vara unga, snygga, smala människor som ska tipsa om hur man blir ung, snygg och smal så kunde de väl i alla fall vara ärliga och typ säga ”Du DÖR inte om du lägger dig utan att tvätta bort sminket!” eller ”Försök att inte supa alldeles för mycket”.

MEN, det allra bästa vore ju givetvis om människor som faktiskt behövt jobba lite på sin snygghet nån gång fick ge tips i den här typen av artiklar. Typ någon som har lidit av jobbig acne och har genuint goda råd för hur man kan bli av med den. Någon som verkligen kämpat med vikten och nu har genuint bra tips till andra. Eller någon som är 50 och blir castad som Bondbrud (hemskt ord, men det är tyvärr den vedertagna termen) och kan berätta hur jag ska göra för att se ut så här om 15 år:

Monica-Bellucci-bond

Tro mig, det kommer inte att räcka med åtta glas vatten om dagen och ett leende.

 


Therese

Therese

Jag tillbringar mina dagar med att skriva. Jag tycker att det är vackert med kroppar, filmer som utspelar sig på rivieran, tidig renässans och ögonbryn. Jag kan inte leva utan nagellack och tröjor i ull.


6 svar på Lite tisdagsilska

 1. Emeli 3 mars, 2015 at 9:54 e m #

  Det här var det bästa jag läst på länge! Och som jag behövde höra (läsa) någon annans ilska över självklar skit idag!

  Sista meningen funderar jag att göra till mitt personliga ordspråk.

 2. Viktoryia 3 mars, 2015 at 10:57 e m #

  Bästa skönhetskabinettet, jag vill gärna höra om era skönhetsknep. Själv förfaller man en dag i taget och inget vatten eller sömn kommer att hjälpa det. Behöver något som är på riktigt!

 3. Emil 3 mars, 2015 at 11:13 e m #

  Mycket välformulerat! Till och med jag som man (och alltså sällan tillhör målgruppen för hetsiga råd om utseende) stöter väldigt ofta på sådana råd, utan att göra något för att söka upp dem eller den media där de oftast förekommer. I och med att råden sällan riktar sig till mig kan jag enkelt sucka och rycka på axlarna. Men jag känner många som inte kan bortse från de där råden lika enkelt, och har stått väldigt nära två personer med ätstörningsproblematik. Då blir det helt plötsligt väldigt svårt att bara rycka på axlarna och tänka att ingen går på de där idiotiska råden. Att skriva råden må vara patetiskt uselt, men med det samhälle vi har är det inte konstigt att svindlande många faktiskt påverkas av allt sånt där. Och dem får vi aldrig döma, vilket tyvärr är rätt vanligt. Nu svävade jag säkert ut lite väl mycket, men så blir det ibland!

 4. sally 3 mars, 2015 at 11:19 e m #

  Kära kabinettet! även jag är MYCKET intresserad av tips. Har den senaste tiden trott att jag är dålig på att ta bort smink men det har visat sig att jag bara är mörk under ögonen. Sen har jag köpt ett läppglans för flesta gången det gött decenniet. Med glitter. Är detta ens en produkt man kan bära med utsläppt gör och värdighet i behåll?

 5. åsa 4 mars, 2015 at 11:32 f m #

  Väl rutet!

  Min bästa upptäckt på sistone, eftersom mina ringar under ögonen inte bryr sig ett dugg om hur mycket jag sover, är Clarins Instant Concealer.

 6. Suss 4 mars, 2015 at 3:46 e m #

  Rekommenderar bloggen ”Into the gloss”; i deras återkommande inslag ”The top shelf” så figurerar ibland män men mest kvinnor i alla åldrar. Modeller och folk i skönhetsbranschen är legio men andra också.
  intothegloss.com/

Kommentera