Jag ska bara

bare01

When did it become fall? Klassisk replik, svaret är väl för ungefär två veckor sedan? Hösten inleds, eller förekommes helst, av en djup och innerlig inventering av gamla strumpbyxor i olika dennier. Vad behöver kompletteras? Vad går ens att hitta som är helt och rent?

Min mest fashionabla väninna ägnar sig inte åt detta, eftersom hon går barfota i sina skor i princip året om. Jag kan inte minnas att någonsin ha sett henne i ett par strumpor, trots våra nordiska vintrar. Hon är uppväxt i, låt oss kalla det, ett varmare land. Inspirerad av hennes strävanden har jag de två senaste höstarna/vintrarna pushat mina arma lemmar allt närmare en personlig smärtgräns.

bare03

Det vilar någonting heroiskt elegant över att vara bar på vintern. Man utsätter sig för elementen, men på ett helt annat plan än den hud som viftas som ett rött skynke framför sommarens UV-strålar. Den bara vinterhyn rodnar, knottras, ömmar och förlorar snabbt sin känselfunktion. En infektion kan i värsta fall triggas.

bare02

Det är barnsligt att inte acceptera sakernas tillstånd och bära tunna kläder i kallt väder – det är någonting som man växer i från. När man i vuxen ålder utvecklar en mogen relation till sina föräldrar så kan man gemensamt sucka och skratta åt vad tonåringen envisades med. Jag tror inte att det går någon ung vuxen förbi första gången man står i en skobutik och med den egna lönen investerar i funktion framför form.

Denna naivitet, sårbarhet och trotsighet har en inneboende sensualitet som sommarens avslöjande bikini helt saknar. Dessutom kan jag, efter två års testning, intyga att åtminstone de bara fötterna inte är ett särskilt stort problem om man klär- och beter sig rimligt i övrigt. Bara ben är värre, men inte omöjliga.

Peter_Paul_Rubens_Helene Fourment in a Fur Coat

Rubens’ Helena Fourment (”The Little Fur Coat”) c. 1636/38

Mina tips!

 • Börja inte med strumpor efter sommaren utan låt kroppens tolerans successivt följa den sjunkande temperaturen.
 • Testa att bära exakt det du planerat för dagen, men ta omedelbart av strumporna och lägg dem i väskan som en livförsäkring.
 • Håll den övriga kroppen riktigt varm med tjocka material eller lager på lager. Täck handleder, hals och huvud.
 • Köp flera långa, varma kjolar och bär eventuellt ett par mamelucker för att skydda ******. Låt anklarna skymta mellan kjol och sko. En riktigt varm kjol kan värma mer än ett par byxor, och inkapsla mycket varm luft som gör att strumpbyxor rent av kan bli för svettigt.
 • Rör dig hastigt mellan hem, kollektivtrafik och arbetsplats/skola.
 • När du trots allt rör dig utomhus – se till att befinna dig i konstant rörelse för att hålla uppe värmen.
 • Sluta röka, spara pengar till taxi.
 • Om du har en lång päls så kan du i princip gå ut i nattlinnet.
 • Investera i ett par tålösa strumpbyxor för att ge illusionen av nakenhet.

bare04 (kopia)


Sofie

Sofie

Jag arbetar med politik och kommunikation och figurativ konst. Jag tycker om vackert måleri, kort och gott. Jag kan inte leva utan apoteket, symbolismen och den estetik som hittar hem i Törnfåglarna, Andarnas Hus och Beaches.

,


Ett Svar på Jag ska bara

 1. Birgitta 20 september, 2015 at 2:48 e m #

  Fast man behöver ju inte ha strumpbyxor. Jag bär i princip aldrig annat än stay-ups, och jag älskar när det efter sommarens svettiga avkläddhet och bara, fula, vita ben äntligen blir legitimt att ha strumpor igen. Helst ska de vara svarta. Jag tycker att ett par ben i svarta strumpor är så mycket snyggare än ett par bara ben! Och använder man Wolfords stay-ups så sitter de garanterat uppe även om man har smala ben, samtidigt som de inte korvar/valkar in sig i hullet om man har mer av den varan, eftersom de har en så bred resårrand. Minst tre rader resår, på vissa modeller fyra-fem.

Kommentera