Some girls are both smart and well dressed

Människors oförmåga att hålla flera tankar i huvudet samtidigt tar sig olika uttryck. Den värsta formen är den som mynnar ut i fördomar som sedan felaktigt får status som fakta eller gör anspråk på att vara sanning. Ett banalt men aktuellt exempel är ”varför har flyktingar iPhones?”, en grund och dum tanke formulerad av individer som inte förstår att även rika kan behöva fly från krig. En iPhone må ha många funktioner men skydd mot sådant som etnisk utrensning, halshuggning och radikal islamism återstår för Apple att utveckla.

På en mindre allvarlig nivå menar somliga att det finns en polaritet mellan yta och djup. Är du intresserad av yta, så är du ytlig – du kan då inte samtidigt ha ett intellektuellt djup. Antingen är man intresserad av sitt yttre, eller av sitt inre. Är man intresserad av sitt inre eller vill bli bedömd för sina prestationer, ska man dessutom passa sig för att pynta sitt yttre eftersom omvärlden då slutligen kommer döma dig som ytlig.

Bilden nedan har florerat i mitt flöde på Facebook en tid:

IMG_6004

 

Jag gjorde en skärmdump just för att få med mina kära fasters kommentar, för precis så tycker jag med. Varför inte båda? Man kan vara intresserad av både litteratur och kläder – det finns inget motsatsförhållande där emellan.

Kanske har ni sett detta hjärtskärande reportage, Vad skulle du ta med dig om du skulle fly? 6 flyktingar öppnar sina resväskor.  Jag ska inte analysera innehållet mer än att jag vill att ni ska notera något: behovet av att smycka sig eller hålla sitt hår i ordning är här i paritet med livsavgörande val. Att vara människa handlar inte bara om logik och överlevnad – det är också att ha med ett gult hårband till sin bebis eller hårgelé så att man kan göra spikes i håret. Precis som att vi läser trots att litteratur inte har någon egentlig funktion för vår överlevnad.

(Nu började jag tänka på Mabeuf i Hugos Samhällets olycksbarn, men eftersom jag misstänker att få av mina läsare förstår den referensen så lämnar jag er med den här bilden istället:)

monroe-reads-joyce1

Marilyn Monroe läser James Joyces Odysseus.


Anna

Anna

Konstvetare svag för parfym, fantasy och 1800-talspoesi som lägger alldeles för mycket pengar på hudvård. Länge leve barocken! Och kläder i ull.

, , , ,


5 svar på Some girls are both smart and well dressed

 1. Birgitta 25 oktober, 2015 at 10:20 e m #

  Och märk väl att fasters profilbild är tagen på British Library . För övrigt under en forskningsvecka då hon satt och läste The Englishwoman’s Domestic Magazine från 1860-talet. Och varför gör en litteraturvetare och feminist detta? Duh – för att se vad de skriver om korsetter förstås! :-) Håller så väldigt mycket med dig, Anna, om behovet att inte vara antingen-eller utan både-och!

 2. Saga 25 oktober, 2015 at 11:20 e m #

  Det är just för ert sätt att på fullt allvar och med intellektuella ambitioner ta er an det som ofta viftas bort som (bara) ytligt och flärdfullt som jag älskar den här bloggen.

  Och Birgitta, jag hoppas att det blir fler gästinlägg – särskilt ett om korsetter.

  /Saga, som numera har en stor del av vintagegarderoben i biblioteket (mer både-och än så blir det knappast)

 3. Amy 26 oktober, 2015 at 3:17 e m #

  Jag förstår men ändå inte. Det finns säkert ett ‘antingen eller-förhållande’ för somliga men om det finns ett problem med människor och ytlighet så är det väl för att den ofta är ”påtvingad”. Att ytligheten egentligen bara handlar om att bli accepterad och bekräftad.
  Jag tycker att omvärlden är bättre på att (kritiskt) bedöma den som inte pyntar sig än den som pyntar sig (om än stilfullt med rätt mått av allt – går du för långt i din ytlighet blir du också kritiskt bedömd). Om jag går till mig själv så är det bara när jag känner mig tom och deppig som jag går bland skönhetshyllorna och söker efter räddning. När jag är på topp och med huvudet fullt av viktiga saker då finns inget behov i världen av smink och annat pynt. Men…. oavsett, ang polariseringen – Har man inte, som jag, problem med sin ytlighet då är det väl inte heller ett problem att bli bedömd som ytlig?

 4. Birgitta 29 oktober, 2015 at 5:33 e m #

  Det kommer, Saga, det kommer. Jag måste bara säga: Vintagegarderoben i biblioteket – det låter helt underbart!

 5. Jerker Bergström 29 oktober, 2017 at 7:44 f m #

  Hej!
  Hoppas ni inte har något emot att jag beskrev er blogg på sidan Immortal Marilyn (FB). Woman of The Year 2014 är ett gott val, även om MM är något strå vassare.

Kommentera