I mörkret är alla katter grå – och alla flickor vackra… eller?

Sedan ungefär ett år tillbaka har var och varannan stilmedveten, konsumtionskritisk hipster i Stockholm gått runt med svarta ”smulor” prydda med en reflexfront och texten BACK, efter Weekdays systermärke med samma namn. Mössorna (och ett par andra plagg) lanserades i samband med försäkringsbolaget Ifs reflexkollektion där ett antal klädesplagg i reflexmaterial såldes under titeln ”Watch your back” (AW 2014). Kollektionen och initiativet byggde framför allt på en undersökning, beställd av If, om att särskilt unga slarvade med reflex, även om bärandet av en sägs halvera olycksrisken i trafiken.

If-Reflex-Jacka

I år verkar reflexkampanjen fortsätta i ett samarbete tillsammans med designern Örjan Andersson, som kanske är mest känd för att ha omförhandlat (Svenskt) jeansmode under 00-talets början med Cheap Monday, bland annat. Denna kollektion; ”If you can see me”, känns däremot inte alls lika trendsäker?Eller så är det kanske bara är jag som önsketänker att vi hade begravt truckerkepsen och fula bomberjackor när vi klev in i 10-talet.

oaxif_2_1

Nu när julen snart knackar på dörren och och det redan vid typ 16.00-tiden (snyft) blir märkbart mörkare ute så är jag verkligen positiv till att fler bär reflex, även om jag själv inte är bilburen. Men, varför har inte fler mode- eller typ H&M-hus snappat upp detta? Jag, som till exempel inte är så förtjust i Backs kollektioner (det får man väl fortfarande säga i det här landet eller?!), skulle gärna se fler valmöjligheter när det gäller reflexiva plagg eller material. Gärna i samma stil som reflexjackan – alltså helt i reflexmaterial – har ni sett den en sen kväll mitt i stadens alla ljus? Reflexytan blir som en spegel däri alla reflexioner dansar. Det är verkligen en upplevelse! (Den uppmärksamme kan nu påpeka att Alexander Wang x H&M faktiskt gjorde en reflexdunjacka, men den är ju omöjlig att få tag på i efterhand, och dessutom förmodligen lika svindyr som Back-jackan).

Sedan ungefär en månad tillbaka har jag börjat använda en sådan där riktigt hurtig reflexrem som man snäpper på runt arm eller ben. Men det känns ju sällan enkelt att matcha en neonfärgad plastbit till en skräddad kappa eller snygg klänning. Det enda ”stilrena” alternativet till att synas när man rör sig i skymningen är väl att bara ge upp totalt och slänga på sig en varselväst som sedan får skamligt knycklas ner i festväskan. Att hala fram en plastbit formad som en snöflinga, i ett tunt bomullssnöre som sitter fast medelst säkerhetsnål i jackfickan… Nej, det känns verkligen varken coolt eller som något en vuxen borde smycka sig med.

Så hur ska man då skydda sig mot mörkret och samtidigt vara snygg, eller ja, i alla fall inte se ut som ett förvuxet förskolebarn? Jag väntar här med plånboken i högsta hugg!


Evelina

Evelina

Medievetare som gillar billiga läppstift, sidenunderställ och att fynda serum eller parfym på utförsäljning. Hittar stilinspiration i Peter Greenaways filmer och äger alldeles för många bijouterier, nagellack och scarfs i polyester.

, , , ,


5 svar på I mörkret är alla katter grå – och alla flickor vackra… eller?

 1. Linnea 27 november, 2015 at 5:17 e m #

  Åh jag önskar verkligen att jag hade bra reflextips! Tänker även att typ tights vore en rätt göttig reflexprodukt? Som du säger, najs i mörker=på dansgolv! Är en händig kan en ju köpa typ reflexgarn och sticka/virka in i mössor och halsdukar. Men jag saknar också en överkomlig reflexjacka.

  För OBS en måste använda reflexer! Jag kör ett gäng mil om dagen, både under gatlyktor och skogsvägar, och oavsett behövs reflexerna! Ni syns inte annars! Gatljuset är en klen tröst, kanske kan en se skuggan innan, men inte mycket mer. Är så glad över att folk här på landsbygden helt anammat varseljackor som vinterjacka. Egentligen det enda rimliga.

  Så någon slags kontenta är väl att det vore så bra med fler reflexprodukter, men bara för att det inte finns, låt inte bli! Lite är bättre än inget, men ÖS PÅ!

 2. Kajak 19 december, 2015 at 10:21 f m #

  Så himla konstigt med Backgrejen över lag. kanske är jag den enda i Sverige som tycker den där BACK-märkta jävla silvertejpen alla går runt med är attackful? Oh well, I digress. Skulle bara skriva och informera om att sportmodet såklart är way ahead. Finns rimligt prissatta reflexjackor i lite ”Lindexkvinnesnitt” både här o där, så OMÖJLIGT är det ju inte. Tyvärr är de omöjliga att matcha med annat än hästsvans och studsiga skor. Undrar också vad de håller på med! Tycker nån kunde hosta upp tex en regnjacka i reflex. Ska man ändå skrida sig i funktionsmaterial kan man väl slå flera flugor i en smäll.

  • Evelina
   Evelina 20 december, 2015 at 10:49 e m #

   Ja alltså… uppenbarligen är du ju inte ensam i Sverige eftersom jag inte heller gillar den. I dess början förra vintern kände jag mig helt ok med dom, men efter att ha sett dom på var och varannan skalle i innerstan är jag trött i ögonen.

   Och jasså! Faktiskt aldrig sett något ens i närheten av modeliknande reflexkläder förutom de jag nämnt i inlägget, men får jaga vidare. Det skulle verkligen räcka med typ en accessoar bara?? Och då menar jag inte reflextoffsarna som folk har som nyckelringar, absolut inte tillräckligt som skydd!

 3. Kajak 19 december, 2015 at 10:22 f m #

  *”skruda sig i”, skulle det stå.

 4. Sanna Ek 4 januari, 2016 at 10:28 e m #

  Det finns en på Lindex i typen tunn regnkappa som är helt i reflexmaterial:)

Kommentera